Üyelik Girişi
Site Haritası
Önerilen Siteler

E.H. 41. Mukit İsmi ve Yaşantısı



MUKİT İSMİ ve YAŞANTISI

Azık veren. Her yaratılmışın rızkını ihsan eden. Bedenlerin ve ruhların gıdasını yaratıp veren, gücü yeten ve koruyan. Gıdalandıran, besleyen, bakıp  gözeten, muktedir olan, her şeyin karşılığını veren, gözetici ve şahit. Cenab-ı Hak buyuruyor: "Kim güzel bir işte) aracılık ederse, ona o işin sevabından bir pay vardır. Kim de kötü bir (işte) aracılık ederse, ona da o kötülükten bir pay vardır. Allah’ın her şey üzerine Mukit'tir (her  şeyi gözetip karşılığını verir)" (Nisa/85).

Herkese uygun olarak gıdalarını yaratan O'dur. Çalışmanın, sebeplere sarılmanın ibadet olduğunu bildiğimiz için çalışacağız, çalışırken Rabbin rızasını isteyeceğiz. Bize uygun gıdamız bizim gölgemiz gibi bizi takip eder. Gölgenin peşinden gidenler sonuna varamadan öldüler.

Midemizi helal ve temiz gıdayla, aklımızı şeriat ve tabiat ilimleriyle, gönlümüzü Allah sevgisiyle gıdalandıralım.

Müslüman Allah'tan başka kulların ihtiyaçlarını karşılayan, işlerini düzenleyip yürüten, onlara azık ve rızık veren olmadığını ve en üstün rızkın akıl nimeti olduğunu bilmelidir. Müslüman, gücü yettiğince yakın-uzak ve güçlü zayıf ayrımı yapmaksızın muhtaç insanların ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmalıdır. Önce yakınlarını tercih etmeli yoksa başkalarına yönelmelidir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyuruyor: "Azık isteyene vermemek, kişiye günah olarak yeter."

El-Mukit, rızıklanan her şeyin yiyeceğini ve ihtiyacını belirli bir ölçüye göre takdir eden demektir. Bu ismin iki anlamı vardır. Bunlardan birisi iktidar, diğeri ise rızkı ulaştırmaktır. Buna göre el-Mukit, rızıkları yaratan ve onları her şeye o şeylerin ölçüsüne ve onlara göre ulaştıran demektir. Bunlara örnek olarak, bedenlere yiyeceklerin veya müşahede ve iman ehlinin kalplerine de marifeti ulaştırmayı verebiliriz. Gıda ulvi olabileceği gibi suflide olabilir. Buna göre gıdanın en ulvi hazinesi “ilmi mertebe”dir. En düşüğü ise beşeri fikirlerdir. Bunların arasında suri ve manevi hazineler bulunmaktadır. Bütün hazineler Allah katındadır, çünkü O, varlığın aynıdır. Ve varlığın mertebesi kıdem-hadislik, Hakk-mahluk, kadir-makdur her şeye şamil olduğu için bütün mertebeleri kendinde toplar. Bunların hepsi ve her birisi, sahibi adına bir gıdadır. Buna göre eserler, isimlerin gıdasıdır. Çünkü her isim, kendi eserinin mazharında zuhur eder. Gıdanın üstünü alemlerden sema ehlinin gıdasıdır. Düşüğü ise arz ehlinden ariflerin gıdasıdır. Hakk ulvi ve sufli gıdaları muhtaçlık hastalıklarını gidermek için yaratmıştır. Her kul, Efendisine muhtaçtır. Kul bu nedenle Efendisinin emrine uyarak baki kalabilir. Kula düşen görev aczini, muhtaçlığını ve fakrını bilerek, ihtiyaçlarını ve her şeyini O’ndan dilemesidir. “Yalnız sana kulluk eder ve yalnız Senden yardım dileriz” derken idrak içinde olmalıdır.

“Atalarınızı andığınız gibi, hatta daha kuvvetli bir anışla Allah’ı zikredin”  (Bakara/200)

Namaz dinin direğidir. (H.Ş.)

Helal peşinde koşmak cihaddır. (H.Ş.)

Cennet kılıçların gölgesi altındadır. (H.Ş.)



önceki sayfa               sonraki sayfa





Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam166
Toplam Ziyaret835747
Hava Durumu
Saat
Takvim