Üyelik Girişi
Site Haritası
Önerilen Siteler

H. Ş. 138. Hüviyet Beraberliği – Tecelli Hüviyeti

138. HÜVİYET BERABERLİĞİ – TECELLİ HÜVİYETİ

“Ebu Musa el Eşari anlatıyor: “Bir gün Resulullah (sav) ile beraberdik. Dönüşümüzde Medine’ye yaklaştık, insanlar sesli olarak tekbir getirmeye başladılar. Bunun üzerine Resulullah (sav) şöyle buyurdu: “Kendinize acıyın, siz ne sağıra nede gaib olana dua ediyorsunuz. O sizinle beraberdir. Dua ettiğiniz Zat birinize bineğinizin boynundan daha yakındır”

Alla Teala şöyle buyuruyor:

“Nerede olursanız O (İlahi hüviyetiyle) sizinle beraberdir” “Hadid/4)

İlahi hüviyet alemlerde zuhura çıkan her mevcudda batın olarak bulunmaktadır. Bu özellik Hakk’ın Zatıyla kaim ve batın olma özelliğidir. Bu bilinir ve yaşanırsa, Zati beraberlik “hüviyet beraberliği” halindedir. Ancak bu tecelli oranında, tecelli şekliyle ve tecelli zamanında olan “tecelli hüviyeti beraberliği” şeklindedir. Tecelliler daimdir, ancak vasfı değişir. İnsanın zahirinin değişken olmasının nedenide budur. Zari Allah’ın isim ve sıfatları çoktur. Bu çokluk insandaki değişikliğin nedenidir. Esma ve sıfat tecellileri değiştikçe, zahirde değişir.

İsim ve sıfatlarda ilahi hüviyettendir. “hüvel semiul basır” (O işitici ve görücüdür); “hüve ala külli şeyin kadir” (O her şeye kadirdir); “hüve ala külli şeyin alim” (O her şeyi bilicidir” vb. ayetlerde ilahi hüviyet tüm vasıfları ile belirtilmiştir. İlahi hüviyet nerede olursa olsun batın olarak insanla beraberlik arz ettiğinden, sıfat ve isimleriyle de Hakk insanla berabedir. Arada ayrılık ve gayrilik yoktur. Gayrılık hissediyorsa bu irfan eksikliğindendir. Hakk Zatıyla, sıfatlarıyla ve isimleriyle kulla birliktedir. Ne yapıyor, ne işliyorsa hepsini yakinen görmekte, işitmekte ve bilmektedir vb. Böyle bir irfana sahip olan kişinin artık her hareketi bilinçli olmalıdır. Hakk ile olan alışverişi ölçülü ve dengeli olmalıdır. Dua ederken, bir iş yaparken “Allah ile” birlikteliğini bilerek ona göre davranmalıdır. Bunu belirten hadiste şöyle buyuruluyor. “İman nerede olursan ol Allah’ın seninle olduğunu bilmendir”. Böyle bir idrak ve irfan kişinin sağlıklı kontrolünü ve toplumsal sağlığı getireceğinden oldukça öenmlidir. Zira Hakk’ı heran kendinle olduğunu bilenden, bilerek günah açığa çıkmaz. “Şah damarınızdan yakınım” (Kaf/16) buyuran Allah’tır.


önceki sayfa               sonraki sayfa

içindekiler
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam134
Toplam Ziyaret835715
Hava Durumu
Saat
Takvim